Professortiltrædelse: Forskning i uddannelsespolitikkernes historie gør os i stand til at handle på nutidens udfordringer

Mette Buchardt har siden februar haft titel af professor i uddannelsesforskning og pædagogik på Aalborg Universitet under Det Humanistiske Fakultet. Den 22. maj tiltræder hun officielt som professor, hvilket markeres i form af en tiltrædelsesforelæsning med efterfølgende reception.

Buchardt har de seneste fem år har været ansat som lektor på Institut for Læring og Filosofi, AAU. Hun er samtidig blevet leder af forskningsgruppen Center for Uddannelses- og Evalueringsforskning (CfU). I CfU er forskerne i særlig grad optaget af, hvordan uddannelsespolitikker bliver til og implementeres i praksis. Titlen på Buchardts forelæsningen er: ’Velfærds- og nationalstatens uddannelses- og dannelsespolitikker: Historiske perspektiver på samtidens udfordringer’. Mette Buchardt fortæller her om sin forskning.

- Uddannelsessystemet er en vigtig medspiller, når det handler om løsningen af mange af nutidens store samfundsproblemer. I min forskning sætter jeg fokus på den rolle, som uddannelsessystemerne indtager her i Nordeuropa. Nogle af de samfundsudfordringer, jeg beskæftiger mig med, som især søges løst gennem uddannelsessystemet er f.eks.:

• Hvem hører med og hvem ikke?  - og hvordan?
  • Hvordan får man befolkningen til at ’høre med’ og hvad vil det sige at høre med?
  • Er det uddannelsessystemets rolle at opdrage til eller at danne til ’livet’ og ’kulturen’?
  • Hænger det sammen? Hvordan kan det hænge sammen?

Mette Buchardt uddyber videre:

- I nutidens uddannelsespolitik er man optaget af at få alle elever til at præstere bedst muligt, og der er samtidig meget fokus på, hvordan skolen kan opdrage til medborgerskab. Men spørgsmål om, hvordan skolen opdrager til statens værdier og samtidig uddanner arbejdskraft, har siden slutningen af det 19. århundrede indtaget en helt central rolle i diskussioner om, hvordan skolen kan bruges som politisk styringsinstrument for staten, og de to bestræbelser har ikke altid været nemme at få til at mødes, slutter Buchardt.

I tiltrædelsesforelæsningen vil Mette Buchardt kaste lys over, hvordan forskning i uddannelsespolitikkernes historie kan gøre os klogere på samtidens samfundsmæssige udfordringer.

TID OG STED

Professor Mette Buchardt holder sin tiltrædelsesforelæsning på Aalborg Universitet den 22. maj kl. 14:00.
Forelæsningen finder sted på adressen AAU, Kroghstræde 3, Aalborg Øst (auditoriet lokale 1.104).